Onde-Onde
/ Buah Melaka, setengah daerah memanggil dengan nama Onde-Onde (Ondeh)
atau buah melaka atau di Indonesia di panggil dengan Klepon,, kuih
evergreen yang sangat mudah disediakan dan di sukai sejak berzaman
dulu..
Resipi
onde-ondeh ada pelbagai jenis, yang tradisinya tepung pulut di adun
bersama jus pandan yang menbangkitkan aroma pandan yang harum, inti
dalamnya pula dari gula melaka, apabila di golek di dalam kelapa parut
muda dan di gigit anda dapat menikmati rasa yang sungguh enak, kuih
kenyal, lemak bersantan kelapa dan percikan gula melaka di dalam mulut..
walaaaweii :D
Bagaimanapun
menggunakan tepung pulut saja kuih akan menjadi liat apabila sejuk,
kebanyakkan resipi akan menambahkan sedikit tepung gandum, tepung pulut
atau ubi supaya kekal lembut..
Resipi : Onde-Onde / Buah Melaka